Badkamerrenovatie kan ook anders
Als u op het punt staat om een badkamer te renoveren, dan denkt u in de meeste gevallen aan nieuw tegelwerk en bijbehorende badkamermeubels. Dus dat wordt hakken en breken of u laat nieuw tegelwerk aanbrengen over de bestaande tegels. Het kan ook anders. Er bestaan tegenwoordig producten die u gewoon naadloos over bestaand tegelwerk of over beton kunt laten aanbrengen. Deze zogenaamde kunststofgebonden vloerproducten kunnen in een laag van minimaal 3 mm over een bestaande vloer worden aangebracht en ze zijn net zo waterdicht als regulier tegelwerk. Ze zijn geheel naadloos aan te brengen met een goede watervaste coating zodat de vloer ook waterdicht is gemaakt. Deze polyurethaan (PU) gietvloeren komen tot stand door twee componenten op de werkvloer te mengen en deze d.m.v. een vlakspaan netjes over de vloer uit te spreiden. Het product is zelfnivellerend, dus alle hoekjes en gaatjes worden direct dichtgesmeerd. Daarna wordt de vloer nagerold met een roller waarna de vloer binnen 16 uur weer beloopbaar is. Gietvloeren kunnen worden onderverdeeld in twee soorten; de epoxy gietvloer en de polyurethaan gietvloer. Deze laatste is uitermate geschikt voor badkamers omdat deze wat buigzamer is en toe te passen is in alle kleuren van de regenboog. U kunt dus geheel op maat een eigen kleur samenstellen die past bij uw badkamermeubels. Bovendien hoeft u geen dorpels aan te passen of te verhogen want de afwerklaag is zeer dun. Gietvloeren hebben dus vele voordelen die bij de renovatie van uw badkamer van pas komen.
Wat te doen met vloerverwarming?
Vloerverwarming bestaat uit een systeem van buizen die meestal in de dekvloer van een badkamer zijn aangebracht. U heeft bij de renovatie van een badkamer eigenlijk twee mogelijkheden om vloerverwarming aan te brengen, u verwijdert de bestaande tegelvloer en onderliggende cementdekvloer of u laat de vloerverwarming frezen in de bestaande vloer of hoogt deze op. Het ophogen van badkamervloeren heeft uiteraard weer gevolgen van aansluitingen met dorpels en afvoeren maar u kunt kiezen voor een vloerverwarmingsysteem waardoor die extra hoogte wordt geminimaliseerd. Al deze opties zijn prima te combineren met gietvloeren. Het warmte-accumulerende vermogen van gietvloeren is uitstekend, de afwerklaag straalt de warmte egaal af.
Uitglijden een probleem?
Misschien denkt u; die gietvloeren zijn veels te glad en ik wil een vloer die wat ruwer is dan normaal. Ook dit is met anti-slip coatings prima te realiseren. En als u echt wat ruwer wilt dan kunt u uiteindelijk ook nog kiezen voor een grindvloer. Dit type product wordt steeds vaker ook bij particulieren in huis aangebracht.