We worden meermaals gepolst wanneer de oude vloer afgetrapt is, b.v. als deze te glibberig is of als er werkelijk schades zijn, van een heftruck bijvoorbeeld die telkens door een gat rijdt en goederen kwijt raakt. En na een paar glijpartijen worden jullie aangesproken? het gros van de ondernemingen laten het niet zo ver komen dat er meerdere medewerkers uitgegleden zijn, doorgaans is 1 geval al voldoende om ons in te schakelen. En wat kunnen andere redenen van de gladheid zijn, behalve dat de vloer is versleten?
Vochtigheid is ook dikwijls een aanleiding van glijpartijen, dus dan is de slipweerstand belangrijk, hoe grof een vloer is zeg maar. In de food-industrie worden vloeren bijvoorbeeld dagelijks gezuiverd, en dan worden vloeren vaak gladder. Of als er met droge poeders gewerkt wordt, dat kan ook valpartijen teweegbrengen. Of houtmeel van het zagen. Glijden kan verschillende oorzaken hebben. En Serge zoekt het allemaal netjes uit voordat hij aan de slag gaat. Onze aanpak? We inventariseren aan welke voorwaarden de vloer moet voldoen en op aanvraag kunnen we de vloer antislip maken.
We peilen met een slipweerstandmeter hoe kwalijk het is, en op basis daarvan kunnen we een advies maken in de vorm van een voorstel. En mits dat wordt geaccepteerd? Dan gaan we dikwijls de vloer eerst zuiveren en ontvetten en mechanisch voorbehandelen en primeren. En nadien gaan we het overlagen met kunststof, epoxy of polyurethaan. Afhankelijk van de laagdikte wordt het gerold of gegoten, als het gerold wordt is het geen gietvloer natuurlijk haha. Ja als je gietvloerenleverancier bent denk je al snel in termen van gietvloeren natuurlijk. We hebben al een enkele keer debat gehad over begrippen:wanneer is iets een gietvloer? Eigenlijk zijn het allemaal gewoon kunststof vloeren. Of kunststofvloeren. Whats in a name? De naam van het artikel zegt niets inderdaad, als de kwestie maar wordt opgehelderd.
Wij worden doorgaans ingeschakeld als iets mooier moet worden of als er minder onderhoudskosten noodzakelijk zijn. In de foodindustrie passen we bijvoorbeeld holplinten in de hoeken toe, dat is hygiënischer en handiger schoon te maken. In de foodindustrie liggen hoe dan ook andere wensen dan op een kantoor, daar heb je namelijk met de HACCP-norm te maken en met de ARBO.
En wat zeggen die? De HACCP warenwet schrijft voor dat vloeren goed schoon te houden moet zijn, zodat er geen bacterievorming plaatsvindt. En daar spelen leveranciers op in met vloeren die antibacterieel zijn, die leveren wij eveneens. We geven er zelfs de voorkeur aan omdat ze veelal net zo duur zijn. Maar die kun je niet op iedere plek toepassen, dat ligt ook aan de oppervlakte. En soms zijn de HACCP-normen tegengesteld met de ARBO-normen.
Waarom? Nou, de HACCP zegt dat je hygiënisch moet zijn en producten moet leveren die makkelijk zuiver te maken zijn, terwijl de ARBO eerder een toereikende ruwe vloer ziet omdat medewerkers dan niet zo snel wegglijden. Dat moet allemaal op elkaar afgestemd worden, daar moet wel een deskundige naar kijken. En daar kunnen we onze 35 jaar ervaring en kennis perfect gebruiken. En vervolgens komt de gietvloerenspecialist bij Serge naar boven.
We kunnen er met onze bouwchemische producten voor zorgen dat het vloerprobleem met relatief lage tarievenop te lossen is. En vlug: de producten zijn sneldrogend en gedegen. Kan dat op alle ondergronden? Ja hoor, maar vaak ligt er in een bedrijf al een betonvloer of coating met de juiste voorbehandeling en met de juiste producten.
Houten vloeren zijn het minst eenvoudig te overlagen, maar die zijn wel gemakkelijk te verwijderen natuurlijk. Een betonvloer haal je er niet zomaar even uit. Dus daar kan mooi een gietvloer over. En als het aan Serge ligt wordt dat natuurlijk een gietvloer van Kornuyt. Want ook al staat de klantbehoefte bij hem centraal, de kachel moet wel branden natuurlijk.