Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Private cloud | Berichten.org

Private cloud

Een vergaande stap in het \\\"digitaliseren\\\" van uw organisatie is om ook uw applicaties en infrastructuur via pc\\\'s of mobiele apparatuur toegankelijk te maken. Dit kan worden gerealiseerd via een omgeving in de cloud.
Iedere organisatie moet informatie opslaan. Het kan gaan om rapporten, handleidingen, archiefverslagen, statistieken en meer. Sommige documenten moeten fysiek aanwezig zijn, maar het merendeel kan digitaal worden opgeslagen. Natuurlijk scheelt dit u het nodige papierwerk en kan informatie op deze wijze eenvoudig toegankelijk gemaakt worden. Een vergaande stap in het "digitaliseren" van uw organisatie is om ook uw applicaties en infrastructuur via pc's of mobiele apparatuur toegankelijk te maken. Dit kan worden gerealiseerd via een omgeving in de private cloud.

De cloud is een digitale omgeving waarin uw informatie niet is opgeslagen op een harde schijf of server. In plaats daarvan zijn uw computers aangesloten op een virtueel netwerk, waar een externe host zorgt voor de integriteit van uw gegevens. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat dit u de nodige hardwarekosten en onderhoudskosten scheelt. Uw bedrijf in de cloud is echter niet alleen daarom een goede oplossing:
  • Uw data is veiliger, omdat externe partijen die de hosting van uw cloudomgeving verzorgen een krachtige beveiliging hebben. Laptops en "reguliere" harde schijven zijn eenvoudiger door kwaadwillenden te hacken.
  • Cloud oplossingen zijn in grotere mate schaalbaar. Hoeveel data u precies op moet kunnen slaan en via welke wegen dit toegankelijk moet zijn, kan per organisatie en zelfs per jaar sterk verschillen. Traditionele opslagmethoden zijn meer gericht op de lange termijn: hardware wordt gebruikelijk om de paar jaar vervangen. Cloud oplossingen kunnen echter "on demand" worden ingezet.
  • IT beheer is minder complex, omdat veel technische aspecten in extern beheer zijn.

Er zijn drie typen cloud oplossingen te onderscheiden:
  • Software as a service (SaaS)
SaaS is de eenvoudigste vorm van cloud computing: het gaat hierbij om het aanbod van software als een webapplicatie. Beheer van deze vorm vindt nagenoeg altijd extern plaats.
  • Platform as a service (PaaS)
PaaS wordt toegepast als een ontwikkelplatform voor uw applicaties. PaaS biedt meer toegang tot beheersaspecten en functionaliteitsuitbreidingen, maar de database en het besturingssysteem beheren is nog steeds een externe bezigheid.
  • Infrastructure as a service (IaaS)
De meest complete en makkelijk te implementeren variant van cloud computing is IaaS. De gebruiker blijft het systeem beheren, heeft toegang tot de database en kan functionaliteiten aldoende aanpassen, maar de daadwerkelijke infrastructuur en netwerken bevinden zich buiten de deur. De IaaS-variant wordt dan ook wel private cloud genoemd. Dit houdt in dat uw gebruikers volledige toegang hebben tot een eigen (gepersonaliseerde) dienst die is opgebouwd uit verschillende infrastructuurcomponenten.

Het grote verschil tussen PaaS en IaaS is daarnaast dat IaaS zich richt op het uitbreiden van een bestaande omgeving, terwijl PaaS een op zichzelf staand platform vormt. Welke van de twee een juiste oplossing is hangt sterk af van uw huidige infrastructuur en in welke mate u eigen beheer wilt.

Bericht geschreven door: BSchouten
Aantal keer gelezen: 2756x
Toegevoegd op: 2014-07-02 09:56:54
Laatst gewijzigd op: 2014-07-02 09:56:54

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen