Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Zo plakt u uw fietsband binnen enkele minuten | Berichten.org

Zo plakt u uw fietsband binnen enkele minuten

Uw fietsbanden moeten altijd goed opgepompt zijn, zo rijdt u het beste op uw fiets. Het kan voorkomen dat u over een scherp object bent gereden en een lekke band hebt. In dit artikel leest u hoe u binnen enkele minuten uw lekke band kunt repareren en snel weer kunt fietsen.

Band plakken, doe-het-zelf

Een lekke fietsband is een van de meestvoorkomende kwalen bij het fietsen. Nederlanders leggen gemiddeld 900 kilometer per jaar af op de fiets, eens in de zoveel tijd kunt u een lekke band krijgen.
In dit artikel leest u hoe u snel uw band kunt plakken, van de benodigdheden tot de stappen die u moet nemen om de band ook echt te plakken. Zo kunt u snel weer op weg met uw fiets, naar uw werk, school of om boodschappen te doen.Wat heeft u nodig?

Om uw band te plakken heeft u een aantal spullen nodig, alles is gemakkelijk in één bandenplakset aan te schaffen. U koopt een set bij uw fietsenwinkel, bij Hema of via Fietsvakshop.nl - de online vakshop voor fietsen en -benodigdheden.


In een bandenplakset vindt u de volgende voorwerpen:

Bandenoplichters

Tube volcanisatielijm

Plakkers voor de band - in enkele gevallen moet u deze zelf knippen

Schuurpapier


Naast de bandenplakset heeft u nog een aantal spullen nodig:
Emmer gevuld met water - vul de emmer tot ongeveer 70-80%

Fietspomp - eventueel met speciaal opzetstuk voor uw ventiel

Droogmaakdoek

Pen om gaatje te omcirkelen

Pincet - om eventuele splinters uit de band te halen


In 7 stappen uw band plakken

Als u alle benodigdheden heeft verzameld kunt u eenvoudig binnen 7 stappen uw band plakken. Volg de stappen hieronder in de juiste volgorde, en u heeft u band binnen enkele minuten geplakt.


1. Zet uw fiets op de kop, zodat deze steunt op het stuur en het zadel.

2. Gebruik de bandenoplichters om de fietsband van uw wiel af te halen. Steek één oplichter onder de band, en plaats de volgende ongeveer 8-10 centimeter links of rechts van de eerste oplichter. Weer 8-10 centimeter plaatst u de volgende oplichter, en haalt u de middelste oplichter (de tweede oplichter die u heeft geplaatst) uit de band. Duw nu de oplichters rondom het wiel, zodat de band op steeds minder plekken het wiel raakt. Uiteindelijk zal de band losschieten. U ziet nu de binnenband.

3. Draai het schroefje op het ventiel van uw binnenband los, zodat de binnenband gemakkelijk te bewegen is. Pomp de band een klein beetje op, en luister goed of u lucht uit de band kunt horen ontsnappen. Hoort u dit niet, dan kunt u de binnenband in de emmer met water plaatsen. Plaats per keer een gedeelte van ongeveer 10-15 centimeter van de band onder water, en kijk goed of u luchtbelletjes uit de band ziet komen.

4. Ziet u de luchtbelletjes uit de binnenband komen, let dan goed op welke plek dit exact is. Pak de pen en teken een cirkel rondom het gat, zodat u later het gaatje kunt terugvinden. Zo voorkomt u dat u de band nogmaals onder water hoeft te houden.

Tip: Zelfs wanneer u het gaatje gevonden heeft is het slim om de volledige band af te gaan, het kan zijn dat u meer dan één gaatje in uw binnenband heeft. Als u maar één gaatje plakt dan zal uw band nog steeds leeglopen. Door de gehele band te checken weet u zeker dat u alle gaatjes zult plakken.

5. Pak het stuk schuurpapier en schuur het gebied rondom het gaatje. Door te schuren zorgt u dat er kleine streepjes op de band komen, de lijm zal in deze strepen hard worden en zo beter houvast bieden aan het rubber dat u later op de band zal plakken. Zo zal het rubber niet loslaten en het gaatje weer openstellen aan lucht.
6. Verspreid wat volcanisatielijm rondom het gaatje, u zult tijdens het aanbrengen van de lijm zien dat er nog steeds kleine luchtbelletjes uit het gaatje komen. Zo weet u zeker dat u op de juiste plek lijm aanbrengt. Het is niet de bedoeling dat de lijm het gat zelf dichtplakt. U plaatst na het aanbrengen van de lijm het stukje rubber aan op de lijm, met het gaatje in het midden. Zo sluit u het gat af van de buitenlucht, en kan er geen lucht meer ontstappen. U heeft uw fietsband geplakt.

7. Op de plek waar u het gaatje in uw binnenband heeft gevonden is het altijd slim om aan de buitenband te kijken. Het kan zijn dat er een doorn of splinter in uw buitenband zit, welke ervoor gezorgd heeft dat u binnenband doorboort werd. Als u uw band plakt, maar de buitenband niet goed controleert, kan het voorkomen dat u later weer een nieuw gaatje krijgt omdat de doorn of splinter wederom de band kan doorboren.

Breng na het controleren van de buitenband deze weer aan op het fietswiel.


Wat als u uw fietsband niet meer kunt plakken?

Als het gat in uw lekke band te groot is, of u teveel gaatjes naast elkaar heeft zitten, kan het te laat zijn om uw band te plakken. Zelfs wanneer u rubber over het gaatje plakt zal het niet meer mogelijk zijn de band volledig te plakken, uw band is helaas niet meer te redden.

In dit geval is het raadzaam een nieuwe binnenband aan te schaffen. Controleer in dit geval nog steeds de buitenband, omdat deze ook gaten kan bevatten. Als u een nieuwe binnenband aanschaft maar nog steeds een kapotte buitenband heeft dan zal uw nieuwe band ook snel lek zijn.

Bij het uitzoeken van een nieuwe binnenband kunt u kiezen voor een speciale fietsband die niet lek kan gaan door splinters of doorns. Zo zult u voorlopig geen lekke band meer krijgen.Bericht geschreven door: sjoerdegroene
Aantal keer gelezen: 7466x
Toegevoegd op: 2014-03-23 00:52:09
Laatst gewijzigd op: 2014-03-23 00:52:09

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen