Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Zolder aftimmeren | Berichten.org

Zolder aftimmeren

Het aftimmeren van een zolder zorgt ervoor dat de zolder netjes en afgewerkt oogt. Eigenlijk is dit de afwerking van de zolder zodat het er netjes uitziet. Er zijn vele mogelijkheden om de zolder mooi te maken. Naast het esthetische kan je ook nog nuttige zaken toevoegen tijdens het aftimmeren van de zolder.
Met het aftimmeren van de zolder bereiken we meer als alleen die zo handige slaap- of werkruimte. De extra kamer zal de woning in waarde doen stijgen en wanneer we meteen isolatie aanbrengen de energierekening laten dalen. Afhankelijk van de daklijn kan het dakoppervlak van een zolder een behoorlijk aantal vierkante meters beslaan. Een verlaagd plafond betekent dus dat ons energieverbruik nog meer daalt. Wanneer we onze zolder aftimmeren met een verlaagt plafond maakt dat A, de nieuwe ruimte optisch breder en B, we hebben er een fijne opslagruimte bij.

Zolder aftimmeren? Eerst isoleren 

Nieuwere huizen zijn over het algemeen voldoende geïsoleerd en kunt u deze stap overslaan. Heeft u een oudere woning waarin nog geen dakisolatie in is aangebracht moeten we voordat we de zolder aftimmeren deze eerst isoleren. Isoleren is niet alleen nuttig als er nog geen isolatie is aangebracht, ook wanneer er oude isolatiewol tegen het dak zit waar ruimte tussen zit, uit elkaar valt of nat is geweest doet u er verstandig aan deze te vervangen. De opbouw van de isolering houdt u het best als volgt aan:
  • Dakbedekking
  • Indien een pannendak, panlatten en tengels
  • Dakbeschot
  • Dampremmende folie
  • Minerale folie
  • Dampremmende folie
  • Gips op regelwerk
Wanneer u gebruik maakt van dubbelzijdige spijkerflens- of isolatiedekens kunt u de beide folielagen achterwege laten. U niet het isolatiemateriaal direct op het dakbeschot en zijkanten van de balken.

Het verlaagd plafond

Het dak is geïsoleerd en we hebben regels aangebracht met een onderlinge centrumafstand van 60 cm. Voor een stevig eindresultaat gebruiken we voor het rachelwerk van een zolder aftimmeren 22x75 mm latten. Leg nu de elekriciteitsleidingen aan en bepaal waar de contactdozen komen.

Het verlaagd plafond brengen we aan tussen 2 liggende dakbalken. Wanneer de hoogte ons niet aanstaat maken we een lagere constructie met 60x60 mm balken die we eveneens bevestigen aan de dakbalken. Als de bovenkant van het verlaagd plafond een draagvloer moet worden timmeren we de bovenzijde van het skelet af met vloerdelen zodat we de onderzijde als rachelwerk voor het verlaagd plafond kunnen gebruiken.

Als plafondbeplating nemen we dezelfde gipsplaten waarmee we ook de binnenzijde van de zolder aftimmeren of voorgedecoreerde plafondplaten die je met messing en groef in elkaar schuift. Hiervoor is dan wel een 60x60 cm rastervormig rachelwerk nodig.

Bericht geschreven door: WillemdeG
Aantal keer gelezen: 1361x
Toegevoegd op: 2013-12-13 14:12:36
Laatst gewijzigd op: 2013-12-13 14:12:36

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen