Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Daling schoolverlaters door actief beleid tegen schoolverzuim | Berichten.org

Daling schoolverlaters door actief beleid tegen schoolverzuim

Wanneer een leerling zich niet op school meldt zonder geldige reden, dan heet dat spijbelen. In de Leerplichtwet is vastgelegd dat iedereen in Nederland van zijn vijfde tot en met zijn achttiende jaar verplicht naar school moet. Niet opdagen is dus een overtreding van deze wet.

Spijbelen gebeurt veel en vaak


Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt de officiële spijbelcijfers bij. Hieruit blijkt dat in het schooljaar 2010-2011 een piekjaar was wat betreft schoolverzuim. Spijbelen is vaak een voorbode van vroegtijdige schoolverlating. Het jaar daarvoor waren 39.600 leerlingen voortijdig gestopt met school. Het doel van de Leerplichtwet is echter om jongeren zo veel mogelijk kennis en vaardigeden aan te leren, zodat zij zelfstandig kunnen leven in deze maatschappij. In 2016 moet die schooluitval zijn teruggedrongen tot 25.000, daarvoor zijn een aantal hulpmiddelen in het leven geroepen.

De spijbelrechter


Sinds enkele jaren is er een bijzondere kinderrechter die het spijbelen aan moet pakken. Leerlingen die te veel spijbelen verschijnen voor deze spijbelrechter. Vaak blijkt dan dat er problemen spelen die aanleiding geven tot het schoolverzuim: problemen thuis, drugsgebruik, ADHD of onderwijsvormen die niet passend zijn. De rechter treedt daarbij op als een soort ‘hulpverlener’. Samen met de spijbelaar wordt er een oplossing gezocht voor het probleem. Daar komen meestal meerdere zittingen aan te pas. Na drie maanden wordt er gekeken of er verbetering is opgetreden. De hoop is dat jongeren op deze manier minder snel zullen afglijden.

Magister


Toch wordt spijbelen ook moeilijker gemaakt voor de minder frequente spijbelaar. Bijvoorbeeld met het programma Magister, dat inmiddels bij driekwart van de scholen schijnt te te worden gebruikt. Magister is een systeem waarbij leerlingen, leraren en ouders met een muisklik toegang hebben tot de cijferlijst en de absenties. Stiekem briefjes van je ouders vervalsen zit er dus helaas niet meer in..

Resultaat


Het lijkt er op dat het beleid zijn vruchten afwerpt. In het schooljaar 2011-2012 nam het verzuim volgens die officiële cijfers af met maar liefst 31% ten opzichte van het schooljaar daarvoor.


Meer lezen?Wilt u meer interessante en actuele artikelen lezen over rechtspraak? Bekijk dan eens het Boskamp en Willems blog van advocatenkantoor Boskamp en Willems te Eindhoven.

Bericht geschreven door: hermanvvliet
Aantal keer gelezen: 1732x
Toegevoegd op: 2013-09-05 10:30:14
Laatst gewijzigd op: 2013-09-05 10:30:14

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen