Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Kind kan de was doen | Berichten.org

Kind kan de was doen

Je denkt er waarschijnlijk niet bij na: maar hoe gewoon is het eigenlijk dat jij door één simpele handeling van je kleren in de wasmachine gooien (oké, en op de ‘aanknop’ drukken) je dag met frisgewassen kleding kan beginnen?
Dat was vroeger wel anders. Toen was het nog moeders taak om op de was van de hele familie nog onder handen nemen. En dat was nogal een klus. Op zondagavond moest de was in de week worden gezet, waarna er op maandagochtend ook nog de nodige uurtjes werden besteed om de kleren schoon te krijgen. Urenlang werd er geboend, gespoeld, gebleekt en geschuurd.

De weg naar de moderne wasmachine
Pure luxe dus toen aan het einde van de achttiende eeuw de wasmachine werd uitgevonden, ook al was het toen nog een veredelde houten ton op poten die nog met de hand moesten worden aangedraaid. Om de kleren droog te persen werden twee rollen boven de ton bevestigd waar de kleren door moeten worden ‘gedraaid’.

Pas aan het begin van de twintigste eeuw was daar dan eindelijk de eerste elektrische wasmachine. Het waren toen nog enkel de wasserettes die een elektrisch apparaat aanschaften. Voor veel gezinnen betekende dit dat de was toch nog met de hand moest worden gedaan, want de aanschaf van zo’n wasmachine was een luxe die velen nog niet konden betalen. Bovendien was veiligheid toen nog helemaal niet gegarandeerd, want kans op kortsluiting en elektrische schokken was toen nog groot.


Miele, bedankt!
Miele was het eerste merk dat in de jaren dertig de wasmachine op de markt bracht zoals we die vandaag kennen. Goedkoper en ook aan de veiligheid was gewerkt. Eindelijk hoefde moeder geen uren meer te besteden aan de was.
Hoewel moeder het dus nu vast niet erg vindt als haar studerende zoon of dochterlief nog elk weekend de was komt brengen, tegenwoordig kan zelfs een kind de was doen! Dat hoeft niet eens meer duur te zijn. Was het vroeger nog grote luxe als het gezin een wasmachine had, tegenwoordig kun je, ook als je niet het geld hebt om in één keer een apparaat aan te schaffen, ook op afbetaling kopen, of gewoon een wasmachine huren.

Bericht geschreven door: Skala
Aantal keer gelezen: 7170x
Toegevoegd op: 2013-08-19 14:52:49
Laatst gewijzigd op: 2013-08-19 14:52:49

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen