Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Buitenlands nieuws uit oorlogsgebieden | Berichten.org

Buitenlands nieuws uit oorlogsgebieden

Het buitenlands nieuws wordt er door gedomineerd, nieuws uit oorlogsgebieden. Met name de laatste jaren staat de katern van het buitenlands nieuws er vol mee. SomaliŽ, SyriŽ, TunesiŽ, Egypte en natuurlijk het eeuwig durende conflict tussen de IsraŽlieten en de Palestijnen. Het verzamelen van deze vorm van buitenlands nieuws is een van de gevaarlijkste vormen van journalistiek. In dit korte artikel worden de basis elementen van de oorlogsjournalistiek beschreven.

Oorlogsjournalistiek gevaarlijk werk

Dat oorlogsjournalistiek zeer gevaarlijk werk is dat moge duidelijk zijn. De journalisten bevinden zich namelijk midden in de strijd. Een aantal jaren geleden is nog een Nederlandse journalist die buitenlands nieuws over de strijd in Georgië versloeg gedood. Dit gebeurde door de inslag van een Russische granaat. Ook al is dit incident door de Russen afgedaan als zeer uitzonderlijk en een ongeval geeft het nog maar eens aan dat het verzamelen van buitenlands nieuws in oorlogsgebied zeer riskant is.

Rol van de media in buitenlands nieuws in oorlogsgebied

Wereldwijde media zoals televisie en kranten zijn de oren en ogen op het gebied van buitenlands nieuws. In het geval van een oorlog is het de media die hiervan verslag doet. Normaliter zijn de journalisten niet aan het front te vinden maar opereren zij achter de linies in verband met de veiligheid. Het is maar de vraag of het buitenlands nieuws dat zij verzamelen ook echt onafhankelijk is. De journalisten die dit buitenlands nieuws verzamelen zijn namelijk sterk afhankelijk van de welwillendheid van de krijgsmacht. In de meeste gevallen mogen zij bepaalde gebieden niet in. Ook zitten veel legers niet te wachten op de ‘pottenkijkers’ die wellicht oorlogsmisdaden aan het licht brengen. Geen enkel land zit erop te wachten dat dit soort buitenlands nieuws in de media terecht komt. Tevens kan het voorkomen dat journalisten bang zijn om bepaalde gebeurtenissen aan het licht te brengen. Ze kunnen bijvoorbeeld onder druk gezet worden om specifieke gebeurtenissen te verzwijgen in onder het mom van het landsbelang.

Uitvergroten buitenlands nieuws door journalisten
Ook komt het vaak voor dat journalisten dingen uitvergroten. Dit is met name op de televisie het geval. Soms lijkt het alsof er honderden mensen aan het demonstreren zijn terwijl dit er in werkelijkheid maar enkele tientallen zijn. Een goed voorbeeld wanneer dit plaatsvond was na de val van Saddam Hoessein na de oorlog in Irak. Beelden van een feestvierende “menigte” die heet beeld van Saddam omverwierpen gingen de hele wereld over. Het leek wel of heel Bagdad was uitgelopen om het beeld neer te halen maar in werkelijkheid waren het maar enkele Irakezen die hier aan meededen. Dit soort acties gebeuren meer in het buitenlands nieuws dat wij zien op tv.

Conclusie
Al met al is de conclusie dat men buitenlands nieuws dat uit een gebied in oorlog komt met een korreltje zout dient te nemen. Een goede oplossing is om het buitenlands nieuws van verschillende bronnen te vergelijken.

Bericht geschreven door: tias87
Aantal keer gelezen: 716x
Toegevoegd op: 2013-08-05 10:06:14
Laatst gewijzigd op: 2013-08-05 10:06:14

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen