Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Tekstschrijvers zijn verhalenvertellers | Berichten.org

Tekstschrijvers zijn verhalenvertellers

Hoe verschillende de journalistiek en copywriting ook kunnen zijn, één toenemende behoefte hebben zij gemeen: het belang een verhaal te vertellen aan de lezer van de tekst. Of dit nu is in een folder, brochure of op een website.

In de journalistiek kan dit worden samengevat als de behoefte aan duiding – het verhaal achter het nieuws dus. Een uitleg van oorzaak-gevolg, referenties naar eerdere gebeurtenissen en daarmee de uitleg van nieuws. Kortom: waarom is nieuws, nieuws?

Bij copywriting is dit in wezen hetzelfde. Niet langer volstaan unique selling points (USP’s) als kwaliteit, service en een persoonlijke aanpak. De lezer – een potentiële klant dus – wil meer. Hij of zij wil binding, vertrouwen, overdonderd worden haast. Dat kan alleen als de lezer antwoord krijgt op de waarom-vraag. Het verhaal dus, die altijd begint met bestaansrecht.

Een professionele tekstschrijver begrijpt dat en zal dus altijd op de eerste plaats naar het bestaansrecht op zoek gaan. Hierin zit namelijk alles: missie, visie, strategie en de drive van een bedrijf of organisatie om te doen wat het doet. Als de tekstschrijver dat kan verwoorden, zijn alle ingrediënten er om met behulp van tekst een grote doelgroep te bereiken en, nog belangrijker, daadwerkelijk te raken.

Het is eveneens de vrijheid als de uitdaging voor een freelance tekstschrijver. Deze heeft in financieel opzicht minder zekerheid, maar kan wel telkens de uitdaging aangaan om tot het verhaal te komen. Ongetwijfeld is dat de liefhebberij van het schrijversvak.

In 2012 heeft het Content Management Institute onderzoek gedaan naar storytelling, het groeiende belang van freelance verhalenvertellers voor (niet-)mediabedrijven. De conclusie was even simpel als duidelijk: er is steeds meer vraag naar tekstschrijvers die daadwerkelijk tot een verhaal kunnen komen en hier bedrijven mee kunnen helpen. Een legitieme reden om een tekstschrijver in feite een nieuwe titel te geven, namelijk ‘verhalenverteller’.


Bericht geschreven door: webzo
Aantal keer gelezen: 2065x
Toegevoegd op: 2013-06-04 14:01:01
Laatst gewijzigd op: 2013-07-03 10:26:03

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen