Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Van fordisme tot flexibiliteit | Berichten.org

Van fordisme tot flexibiliteit

De tijd heeft niet stilgestaan. De digitalisering van de samenleving heeft geleid tot een toenemende afhankelijkheid van apparaten en online diensten. Dit heeft ook gevolgen voor de wijze hoe men invulling geeft aan de werkdag.

Het werken vanuit een vaste locatie lijkt niet meer van deze tijd. Het is gebaseerd op het fordisme, vanuit een vaste locatie en een vastgesteld tijdstip werken binnen een hiërarchische structuur. Het fordisme wordt gekarakteriseerd door standaardisering en specialisering. Werken volgens een vast stramien, met vastgestelde werkzaamheden binnen een vastgestelde tijd. Een groot nadeel van dit systeem is dat er minder ruimte is voor innovatie, creativiteit en netwerken. Het ontmoeten van professionals die werkzaam zijn binnen een geheel andere sector en serendipiteit creëren; het vinden van het onverwachtse.

Derde werkplek

Derde werkplekken lijken uitkomst te bieden. Werken vanuit een externe locatie, of het nu een eetcafé, bibliotheek of business lounge is, waar gewerkt wordt voor het bedrijf. Een groot verschil ten opzichte van het fordistische model is dat de werknemer zelf de vrijheid heeft om te bepalen waar en wanneer er gewerkt wordt. Praktische nadelen lijken snel op te duiken. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat zal moeten worden afgesproken met een collega. Of wanneer intensief samengewerkt dient te worden met een klant, waardoor het gecompliceerd is om zelf een tijdsinvulling te geven aan de werkdag. Gezien de huidige technologische ontwikkelingen zullen deze nadelen omgezet worden in voordelen. Waarom niet samenwerken via Skype of FaceTime en bedrijfsdata delen in de beveiligde omgeving die de cloud biedt? Wat maakt het nu nog uit waar en wanneer we werkzaam zijn? Heerlijk om half elf beginnen in een koffiebar en ’s avonds nog even doorwerken in een eetcafé.

Gewoonte

En nee, het is niet een revolutie. We hoeven niet met z’n allen het kantoor te verlaten en een flexplek op te zoeken. Door een toenemende afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers, klanten en afnemers is het de normaalste zaak van de wereld geworden om op grote afstand samen te werken. Het wordt een gewoonte om ook afzonderlijk van collega’s te werken op een locatie buiten kantoor. Nieuwe mensen ontmoeten met andere ideeën, wat voedend is voor innovatie. Dat is wat we nodig hebben.


Bericht geschreven door: MarcoDeKoning
Aantal keer gelezen: 2297x
Toegevoegd op: 2013-05-02 15:00:42
Laatst gewijzigd op: 2013-05-02 15:00:42

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen