Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Is de witte haai gevaarlijk? | Berichten.org

Is de witte haai gevaarlijk?

Regelmatig verschijnen er berichten in de media over aanvallen van de witte haai in de kustgebieden van AustraliŽ. Surfers en zwemmers die te ver uit de kust gaan worden aangevallen en gebeten. Soms verliezen ze hierbij een ledemaat, maar helaas gebeurd dit ook vaak met een fatale afloop. Jaagt de witte haai bewust op de mens of doen ze dit per ongeluk?

De witte haai wordt ongeveer 5 meter lang en is de grootste roofvis onder de haaiensoorten. De witte haai heeft ongeveer 4 tot 5 rijen met driehoekige tanden. Ze wisselen vaak van tanden. Het zijn overigens warmbloedige dieren die alleen jagen. Ze kunnen bloed ruiken op vele kilometers afstand.

Gevaarlijk of niet?


Om meteen duidelijk te geven op de vraag of ze gevaarlijk zijn. De witte haai jaagt absoluut niet bewust op mensen. Volwassen witte haaien eten grote dieren. Zeerobben zijn een populaire snack voor de grote witte haai. Ook andere grote dieren zoals de tonijn of zwaardvissen worden regelmatig opgegeten. Een mens die ver uit de kust zwemt wordt dan ook vaak aangezien voor een zeerob. De haai neemt een hap om te kijken of het eetbaar is. Een witte haai houdt absoluut niet van mensenvlees en zal in de meeste gevallen na één hap weer loslaten. Helaas is het kwaad dan al vaak geschiedt. Eén beet kan voor een mens helaas al fataal zijn. Door films als Jaws hebben mensen het idee dat de witte haai actief op mensen jaagt. Dit blijkt dus absoluut niet het geval te zijn. Toch is het voor de mensen aan de kustgebieden wel oppassen geblazen. Ook al maakt de haai een fout, voor de mens kan dit fatale gevolgen hebben.

De witte haai als bedreigde diersoort


Overigens is de grote witte haai een bedreigde diersoort. Vele dieren zijn gevangen voor hun vinnen, denk aan haaienvinnensoep, of voor hun huid die gebruikt wordt voor verschillende producten. Ook sommige  sportvissers jagen op verschillende haaiensoorten voor de lol. Sommige soorten haaien worden hierdoor inmiddels met uitsterven bedreigd. Ook de populatie van de witte haai is inmiddels flink in aantal afgenomen. Meer informatie over deze prachtige dieren is te lezen op http://haaien.net


Bericht geschreven door: tommytom
Aantal keer gelezen: 1056x
Toegevoegd op: 2013-03-15 15:56:40
Laatst gewijzigd op: 2013-03-19 22:21:28

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen