Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
De aandoening roodvonk | Berichten.org

De aandoening roodvonk

Roodvonk ( medische benaming = scarlatina ) komt het meest voor bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Het komt zelden voor dat mensen buiten deze leeftijdsgroep last krijgen van roodvonk. De besmetting vindt plaats door middel van direct contact met een dragen van roodvonk of door middel van hoesten.

Symptomen

De symptomen van roodvonk zijn erg kenmerkend. Denk hierbij aan keelpijn, aardbeientong ( dit is een medische benaming voor een tong die eerst wit begint en na enkele dagen rood verkleurd. De tong raakt ook opgezwollen met rode spikkels. ), gezwollen amandelen, rode puntjes op de huid en in enkele gevallen vervelling van de voetzolen en handpalmen.

Op de keelpijn en gezwollen amandelen na komen deze symptomen niet veel voor bij overige aandoeningen. Het is dus gemakkelijk om voor een dokter diagnose te stellen bij deze genoemde symptomen. Des al niet tem in dient dit wel door een aangestelde deskundige te gebeuren!

Oorzaak

Roodvonk wordt veroorzaakt door de streptokokken bacterie. Deze bacterie is ook de oorzaak van diverse aandoeningen waaronder "gewone" keelpijn en wondroos. De bacterie verspreid zich uitzonderlijk goed door de lucht ( bij hoesten ), maar kan zich ook verspreiden bij directe contact met een dragen van deze bacterie. De bacteriën zijn niet meer besmettelijk bij iemand die langer dan 2 dagen antibiotica gebruikt. Bij iemand die geen antibiotica gebruikt zijn de bacteriën tot wel 10 dagen besmettelijk.

Behandeling

De behandeling van roodvonk is erg gering. In de meeste gevallen geneest de zieke vanzelf na enkele dagen. Soms is het nodig om antibiotica te nemen, dit zal de (huis)arts dan ook voorschrijven. Echter werken de antibiotica alleen binnen 2 a 3 dagen na besmetting. Na deze aangestelde tijd hebben de bacteriën diverse toxines aangemaakt die voorkomen dat antibiotica nog enige werking heeft. Een vaccin tegen roodvonk bestaat niet.


Bij twijfel of symptomen neem altijd contact op met uw (huis)arts.

Bericht geschreven door: Tarik al k.
Aantal keer gelezen: 1073x
Toegevoegd op: 2013-01-16 00:14:08
Laatst gewijzigd op: 2013-01-16 00:14:08

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen