Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
De sociale fobie | Berichten.org

De sociale fobie

Iedereen ervaart weleens angst tijdens bijvoorbeeld een presentatie voor een grote groep mensen of in een ruimte met veel mensen die je niet kent. Soms neemt dit echter extreme vormen aan en is er sprake van een sociale fobie.
De stoornisDe sociale fobie is een van de meest voorkomende angststoornissen. Anders dan een fobie voor een specifieke situatie of omgeving ervaar je de sociale fobie elke dag. Wanneer iemand lijdt aan sociale fobie is het erg moeilijk om contact te leggen met andere mensen. Je wordt continue overvallen door enorme verlegenheid in gezelschap met anderen, vaak vreemden. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft ooit last gehad van een sociale fobie.

Mensen die lijden aan een sociale fobie missen vaak een hoop leuke dingen van het dagelijks leven. Wanneer de stoornis langere tijd blijft aanhouden kun je vrienden verliezen, je baan kwijtraken en je overige relaties zullen ook niet lang stand houden. Wanneer de fobie wordt behandeld en uiteindelijk verdwijnt voelt dit voor de behandelde dan ook vaak als een bevrijding en een kans op een nieuwe start.

De symptomen

Wanneer iemand met een sociale fobie een in voor hem of haar ongemakkelijke situatie beland treden er diverse klachten op door de angst die wordt ervaren. Blozen, zweten en trillen zijn symptomen die veel voorkomen. Iemand met een sociale fobie zal proberen deze verschijnselen te laten verdwijnen en is zich daardoor constant bewust de ongemakkelijke situatie. Hierdoor worden de aanwezige klachten alleen maar verergerd. Wanneer dit een extreme vorm aanneemt kan men een paniekaanval krijgen. Hierbij is er een oncontroleerbaar gevoel van flauwvallen of gek worden. Hierbij treden hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn en andere klachten op.

Een sociale fobie is te behandelen door middel van cognitieve therapie, gedragstraining, medicatie of een combinatie van deze methoden.


Bericht geschreven door: wesselvleij
Aantal keer gelezen: 1155x
Toegevoegd op: 2012-11-30 17:18:29
Laatst gewijzigd op: 2013-01-18 17:18:29

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen