Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Hoge bloeddruk | Berichten.org

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk wordt ook wel de \\\"stille doder\\\" genoemd omdat mensen die aan deze aandoening lijden vaak geen enkel symptoom vertonen. Helaas verhoogt hoge bloeddruk de kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten enorm en net daar schuilt het gevaar van de ziekte.

Een normale bloeddruk wordt uitgedrukt in 2 waardes: de bovendruk of systolische bloeddruk en de onderdruk of diastolische bloeddruk.
Een gezond persoon heeft een bloeddruk lager dan 140 bovendruk en 90 onderdruk (dus lager dan 140/90). Als één van deze waardes hoger ligt dan de limiet spreekt men van hypertensie of hoge bloeddruk.
De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter.

Oorzaak

De oorzaak van hoge bloeddruk is meestal niet gekend. Men spreekt dan van primaire hypertensie.
Sommige ziektes kunnen ook een hoge bloeddruk uitlokken: nierziekte, sommige hormoonziektes (zoals cushing syndroom en schildklieraandoeningen), slaapapneu en sommige kankers.
Nog andere oorzaken zijn zwangerschap, alcoholmisbruik, nicotine (in sigaretten) en het gebruik van sommige medicijnen.

Symptomen

Er zijn meestal helemaal geen symptomen van hoge bloeddruk. Soms kan hoofdpijn voorkomen.
Waarom wordt er dan toch zoveel belang gehecht aan hoge bloeddruk? Omwille van de gevaren! Hoge bloeddruk verhoogt enorm de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals beroerte (herseninfarct) en hartinfarct (in de volksmond ook "hartaderbreuk" genoemd).
Naast hoge bloeddruk zijn er nog andere risicofactoren voor het krijgen van ziektes van het hart en de bloedvaten. De belangrijkste zijn hoge cholesterol, roken, suikerziekte, zwaarlijvigheid en een zittende levensstijl. De oorzaak van hoge bloeddruk is meestal niet gekend.

Behandeling

Hoge bloeddruk wordt behandeld door een aanpassing aan de levensstijl en met medicijnen.
De levensstijl aanpassingen zijn onder andere een gezonder dieet met minder zout (zout houdt water vast in het bloed en verhoogt op die manier de bloeddruk) en meer beweging.
Medicijnen zoals plaspillen en andere hart medicatie zijn vaak nodig om de bloeddruk te verlagen.


Bericht geschreven door: boflor
Aantal keer gelezen: 1557x
Toegevoegd op: 2012-11-30 13:19:00
Laatst gewijzigd op: 2013-01-13 17:57:09

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen