Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Overbelasting van de pols | Berichten.org

Overbelasting van de pols

Veel mensen die met computers werken krijgen ermee te maken. Door een verkeerde houding kunnen er diverse klachten ontstaan. Pijn in de nek, rug of schouders komen voor, maar ook pijnklachten aan de pols. Klachten die op deze manier ontstaan scharen we onder de naam RSI, maar specifiek kijkend naar polsklachten spreken we ook wel van het carpaal tunnel syndroom.

Zenuwbeknelling door RSI


De meeste polsklachten door RSI kunnen we plaatsen onder het carpaal tunnel syndroom. Pijn in de pols en hand zijn de meest voorkomende klachten bij carpaal tunnel syndroom. Soms kan de pijn helemaal doortrekken tot ver in de bovenarm. Een ander symptoom is het verminderde gevoel in de vingers. Drukken op de pijnlijke plek kan vaak een pijnscheut veroorzaken door hand en arm. Dit komt door een klem zittende zenuw. Deze zenuw wordt in de medische literatuur de nervus medianus genoemd en loopt door de onderkant van de arm naar de hand toe. Deze zenuw loopt door een tunnel die, refererend aan de naam carpaal tunnel syndroom, de carpale tunnel heet. Ander weefsel loopt ook door dezelfde tunnel. Als het weefsel of de tunnel beschadigd raakt komt de zenuw klem te zitten. Dit kan gebeuren door een bepaald trauma (kneuzing of botbreuk), maar ook door overbelasting. Bij RSI is er altijd sprake van overbelasting waardoor het weefsel kan opzetten. Hierdoor krijgt de zenuw niet de ruimte die het nodig heeft. Het gevolg is dat er een beklemming optreed met alle gevolgen van dien.

Behandeling van het carpaal tunnel syndroom


Alhoewel deze vorm van RSI een vrij onschuldige aandoening is kunnen de pijnklachten van zo’n grote invloed zijn dat het dagelijks leven en de nachtrust erdoor beinvloed kan worden. Rust is de beste remedie. Er bestaan speciale braces en spalken die de hand in de optimale rusthouding kunnen houden. Als rust de klachten niet weghaalt kan er ook gekozen worden voor een speciale injectie met ontstekingsremmende hormonen. In het laatste geval kan een arts ervoor kiezen om een operatie uit te voeren. Een operatie is vrijwel altijd succesvol omdat de dwarse polsband wordt doorgesneden. Hierdoor ontstaat er direct meer ruimte voor de klem zittende zenuw. Bezoek onze website voor meer informatie over het carpaal tunnel syndroom.


Bericht geschreven door: tommytom
Aantal keer gelezen: 933x
Toegevoegd op: 2012-11-21 15:23:08
Laatst gewijzigd op: 2013-06-14 10:39:02

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen