Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Waar moet u aan denken bij het afsluiten van een lening. | Berichten.org

Waar moet u aan denken bij het afsluiten van een lening.

Een lening afsluiten is redelijk eenvoudig geweest de afgelopen jaren. Leningen van flinke bedragen werden redelijk makkelijk afgesloten en er werden relatief weinig vragen gesteld.. Door nieuwe wet en regelgeving van onder andere de AFM is het nu minder makkelijk een lening af te sluiten. Het toezicht is er in het belang van de klant, maar dat neemt zeker niet weg dat het verstandig is zelf ook eerst goed na te denken voordat u een lening afsluit.

Heeft u een lening nodig?

Is een lening afsluiten noodzakelijk  om uw doel te bereiken? Vaak wordt er geleend om een impuls aankoop te financieren. Dit kan nog lange tijd financiële gevolgen hebben.

Is het ook mogelijk om voor uw leendoel te sparen i.p.v. te lenen?

Misschien is het mogelijk om de lening voorlopig uit te stellen. Er kan dan eerst gespaard worden. Zoals de waarschuwingen op de lening sites tegenwoordig veel te lezen is ’Let op! Geld lenen kost geld’. Wanneer u spaart is het mogelijk om gedurende de spaarperiode rente te verkrijgen over het uitstaande spaartegoed. Dus bij sparen heeft zeker zo zijn voordelen. In sommige gevallen is het gewoonweg niet mogelijk om eerst te sparen en dan kan een lening uitkomst bieden.

Wat is de rente die betaald moet worden?

Vergelijk de verschillende aanbieders op rentepercentages. Iedere kredietverstrekker rekent zijn eigen rentes. De rente is bij een kredietverstrekker altijd terug te vinden. Kredietverstrekkers zijn namelijk verplicht de effectieve rentepercentages en hun voorwaarden duidelijk inzichtelijk te hebben.
Ook zijn kredietverstrekkers verplicht een overzicht van hun rentepercentages en voorwaarden  beschikbaar te stellen.

De rentepercentages zijn afhankelijk van de leenvorm. Enkele bekende leenvormen zijn het doorlopende krediet en de persoonlijke lening.
Is het een blanco krediet(geen borgstelling bijv. auto) dan is de rente gemiddeld ook hoger.
Het komt er op neer dat hoe meer risico de kredietverstrekker neemt hoe meer rente de kredietverstrekker zal vragen.
De rentepercentages zijn ook afhankelijk van de kredietlimiet. Tegenover een lagere kredietlimiet zal over het algemeen een hogere rente staan en een hogere kredietlimiet zal ook vaak een lagere rente hebben.

Postorderbedrijven en klantenkaarten hanteren vaak hoge rentes. Wettelijk is vastgelegd dat de maximale rentevergoeding 15 procent per jaar is.
Heeft een klantenkaart of een krediet via een postorderbedrijf dan is het verstandig om te bekijken of dit voordeliger kan. Laat eventueel een adviseur bekijken of deze leningen niet beter in een nieuwe voordeligere lening gestopt kunnen worden om zo veel geld te besparen.

Heeft u meerdere kleine leningen, ook dan is een nieuwe samengevoegde lening vaak veel voordeliger en overzichtelijker. Gaat u een lening afsluiten, dan is er ook de mogelijkheid om u te laten adviseren bij een intermediair.
Zij houden zich dagelijks bezig met leningen en zijn derhalve goed op de hoogte. Intermediairs werken tegenwoordig met netto producten. Daar tegenover staat dat zij een adviesfee vragen.
Bij een goed advies is dit zeker de moeite waard.
Natuurlijk kunt u ook zelf naar kredietverstrekkers stappen en deze vergelijken.

Enkele leningtips:

•    Wat zijn de totale kosten van de lening?
•    Betaald u naast de rente ook aflossing van de lening?
•    Is er sprake van een actierente?
•    Wat is de looptijd?
•    Vraag 2 of meer offertes op bij verschillende partijen
•    Kan er tussentijds geld opgenomen worden?
•    Heeft de kredietverstrekker een AFM vergunning?

Bericht geschreven door: artikelwim
Aantal keer gelezen: 1840x
Toegevoegd op: 2012-11-05 14:00:27
Laatst gewijzigd op: 2012-11-05 14:00:27

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen