Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Veel voorkomende schildklieraandoeningen | Berichten.org

Veel voorkomende schildklieraandoeningen

De schildklier is een complex orgaan in het lichaam. Het regelt de complete hormoonhuishouding van ons lichaam. Zonder een schildklier zou een mens niet kunnen leven, althans... niet zonder de hormoonhuishouding. Gelukkig bestaan er medicijnen die de functie van de schildklier op zich kunnen nemen tijdens schildklieraandoeningen. Ook als de schildklier met behulp van een operatie is verwijderd.
We kunnen schildklieraandoeningen onderscheiden in 2 verschillende groepen. Allereerst de groep waarbij de schildklier te langzaam werkt. Dit noemen we hypothyreoïdie. Bij de tweede groep werkt de schildklier juist te snel. Dit noemen we ook wel hyperthyreoïdie. Er bestaan veel verschillende schildklieraandoeningen. Hieronder volgen de meest voorkomende schilldklieraandoeningen verdeeld onder hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie.

Te langzaam werkende schildklier ( hypothyreoïdie )


Tekort aan jodium: Hierdoor kan de schildklier niet goed functioneren en wordt er te weinig schildklierhormoon aangemaakt.

Struma: Hierbij is de schildklier vergroot. Dit is duidelijk te voelen in de hals van de patiënt. Het kan een scala aan klachten met zich mee brengen.

Ziekte van Hashimoto: De schildklier raakt ontstoken. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier steeds langzamer werkt. Symptomen zijn vooral vermoeidheid en toename in gewicht.

Tijdelijke schildklierstoornis: Bij gebeurtenissen waarbij hormonen een flinke opdoffer kunnen krijgen. Een tijdelijke schildklierstoornis kan ontstaan bij een zwangerschap. Als de zwangerschap voorbij is gaat de schildklier vaak normaal weer werken.

Te snel werkende schildklier ( hyperthyreoïdie )


Ontsteking van de schildklier: De schildklierhormonen lekken weg in de bloedbaan. Geeft een verstoorde schildklierwerking.

Ziekte van Graves: Het tegenovergestelde van een te langzaam werkende schildklierziekte als de ziekte van Hashimoto. Hierbij gaat de schildklier steeds sneller werken door de antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen zichzelf.

Struma: Ook bij een te snel werkende schildklier kan een struma voorkomen. Hierbij is de schildklier sterk vergroot. Naast een sterk vergrote schildklier kunnen er vele andere klachten meespelen.

Tijdelijke schildklierstoornis: Kan ook gebeuren bij een te langzaam werkende schildklier. Zwangerschap kan een oorzaak zijn vanwege het grote aantal aan hormonen dat vrijkomt. Na de zwangerschap zal de schildklier weer normaal gaan werken.

Let op de symptomen van een schildklieraandoening


Naast deze veel voorkomende schildklieraandoeningen kunnen er nog vele andere oorzaken van een schildklierprobleem zijn. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, spierklachten, een onregelmatige hartslag, gewichtsproblemen en psychische instabiliteit. Schakel altijd een arts in bij het vermoeden van een schildklieraandoening.

Bericht geschreven door: tommytom
Aantal keer gelezen: 1524x
Toegevoegd op: 2012-10-23 18:38:26
Laatst gewijzigd op: 2012-10-23 18:38:26

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen