Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Het ontslaan van een werknemer d.m.v. een ontslagbrief | Berichten.org

Het ontslaan van een werknemer d.m.v. een ontslagbrief

Als werkgever kun je een werknemer om verschillende redenen ontslaan. Er zijn dan ook verschillende soorten ontslagbrieven die hierbij gebruikt kunnen worden. In dit artikel een introductie op de verschillende vormen en mogelijkheden voor een ontslag.
Er is ook sprake van ontslagkosten en de tijd die voor een ontslag nodig is, deze zijn afhankelijk van het arbeidscontract en de afspraken die hierin zijn vastgelegd en het soort ontslag. Het kan zijn dat er sprake is van wederzijds goedvinden. Dan wil dat zeggen dat de werkgever en de werknemer het eens zijn en samen tot het beëindigen komen van de arbeidsovereenkomst. Maar een werknemer kan ook op staande voet worden ontslagen. Dit wordt vaak toegepast bij dringende ontslagredenen. Hierbij wordt het arbeidscontract eenzijdig en per direct beëindigd.

Nog meer ontslagsoorten

Er kan sprake zijn van ontslag om bedrijfseconomische redenen. Als het bedrijf er financieel niet goed voor staat dan kan ontslag van werknemers nodig zijn. Ook bij ziekte of arbeidsongeschiktheid kan ontslag volgen, als iemand voortdurend ziek is kan een werknemer niet zomaar ontslagen worden, maar hier horen voorwaarden bij. Op de langere termijn is ontslag wel mogelijk. Er wordt ook wel eens gesproken over verwijtbaar disfunctioneren. Hier wordt over gesproken wanneer een werknemer de werkzaamheden, waar hij voor is aangenomen, niet naar behoren uitvoert. Ook dan kan er sprake zijn van ontslag. Ook vanwege een verstoorde arbeidsrelatie is ontslag mogelijk of ontslag vanwege rechtswege ook bij een faillissement is mogelijk.

Onredelijk ontslag

Als er sprake is van onredelijk ontslag dan gaat het er om dat de werknemer een schadevergoeding of herstel van de arbeidsovereenkomst kan eisen. Het is daarom belangrijk, dat jij als werkgever ook bewust bent van de rechten van de werknemer. Ontslaan kan niet zomaar, je moet een geldige reden hebben en de arbeidsovereenkomst moet het ook toelaten. Als daarin andere afspraken zijn gemaakt dan zijn deze rechtsgeldig.

Bericht geschreven door: Briefonline
Aantal keer gelezen: 1741x
Toegevoegd op: 2012-10-18 21:23:30
Laatst gewijzigd op: 2012-10-18 21:23:30

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen