Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Zenuwachtig is vervelend? | Berichten.org

Zenuwachtig is vervelend?

Wanneer is zenuwachtig zijn gezond en wanneer word het lastig en beheerst het je leven teveel? Is er wel wat aan te doen of helemaal niets. Dit zijn al veel vragen die mensen hebben, maar krijgen ze er ooit een antwoord op?

Zenuwachtig is vervelend?

 

Zenuwachtig kun je omschrijven als een gevoel van gespannenheid, opgewondenheid, prikkelbaar zijn of schrikkerig zijn. Zenuwachtigheid krijg je meestal als je bang bent dat een bepaalde zaak verkeerd afloopt. Sommige mensen denken dat het te maken heeft met zelfvertrouwen, maar is dat zo?

 

Waarom word je nerveus


Zenuwachtig zijn hoeft niet verkeerd te wezen. Het stimuleert je om je best te doen voor een bepaalde prestatie. Vaak word je zenuwachtig voor iets wat je niet van te voren weet. Je druk maken voor het onbekende. Er worden stofjes in je lichaam aan gemaakt waardoor je bloed sneller gaat pompen en je hartslag verhoogt en je ademhaling kan gaan versnellen. Vaak zul  je ook iets gaan zweten of trillen. Dit hoeft zeker niet verkeerd te zijn, maar als het je zo erg hindert dat je continu met je lichaam bezig bent is het niet goed. Dit zorgt er dan juist voor dat je minder gaat presteren.  Verkeerde zenuwen herken je vaak aan zere spieren vooral in je nek en schouders je kunt je misselijk voelen, buikpijn hebben of je ontzettend onrustig voelen.

Heeft zenuwachtigheid iets te maken met zelfvertrouwen?


Hoe kun je nou het beste omgaan met die verkeerde zenuwen? Heel belangrijk is een goede voorbereiding voor wat er komen gaat. Verder kun je baat hebben bij ontspanningsoefeningen die vooral op je ademhaling gericht zijn. Heb je bijvoorbeeld een sollicitatie gesprek zorg dan dat je een paar dagen van te voren weet wat er van je gevraagd wordt, een goede voorbereiding dus. Zorg er ten allen tijde voor dat je op tijd op locatie bent. Mocht je ergens lang op moeten wachten ga dan lekker een wandeling maken en probeer goed op je ademhaling te letten.

Zijn zenuwen dan altijd vervelend?


Bedenk wel goed dat een gevoel van zenuwachtigheid niet alleen verkeerd is! Het kan het beste in je naar boven halen zolang je weet er goed mee om te gaan en het niet uit de hand loopt.  Mocht je overal zenuwachtig voor wezen dan kun je een link liggen hoe het is gesteld met je zelfvertrouwen. Mocht dit onder de maat wezen denk dan eens aan een cursus zelfvertrouwen


Bericht geschreven door: Martijn vd beek
Aantal keer gelezen: 1900x
Toegevoegd op: 2012-10-10 19:19:10
Laatst gewijzigd op: 2012-11-15 23:26:28

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen