Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/berichte/domains/berichten.org/public_html/include/confiq.php on line 9
Campylobacter bacterie | Berichten.org

Campylobacter bacterie

De Campylobacter bacterie komt voor in de darmflora van dieren. Via de ontlasting kan het terecht komen op ons voedsel. Als er niet zorgvuldig genoeg wordt omgesprongen met de hygiŽne van ons voedsel kan de campylobacter bacterie bij ons een voedselvergiftiging veroorzaken.

Kip als oorzaak van de bacterie


De meeste besmettingen met de campylobacter bacterie worden veroorzaakt door kip. Via de ontlasting van de kip kan deze bacterie op ons voedsel terecht komen. Rauw vlees wat u koopt bij de slager of supermarkt kan deze bacterie bevatten, maar ook zuivelproducten en rauwe groente. De campylobacter bacterie voelt zich prettig bij een temperatuur van rond de 40 graden. Bij deze temperatuur zal de bacterie dan ook sterk gaan groeien. Bewaar het vlees en andere producten daarom ook altijd koel. Probeer het vlees ook altijd goed te bereiden volgens de voorschriften. Zorg ervoor dat het vlees goed verhit wordt en dat het helemaal gaar is. Kook de groente altijd goed. De campylobacter bacterie zal dan doodgaan waardoor er geen schadelijke resten zijn achtergebleven in het vlees. U kunt het daarna gewoon eten.

Pas op met risicogroepen!


Ondanks zorgvuldige voorzorgsmaatregelen in de voedingsindustrie zien we jaarlijks tussen de 30000 en 90000 besmettingen met de campylobacter bacterie. Er bestaan 15 verschillende soorten campylobacter bacteriën. Het overgrote deel van de besmettingen in ons land komt via pluimvee. Anders dan bij andere bacteriën die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken is de incubatietijd bij een campylobacter besmetting vaak wat langer. De klachten kunnen na 1 dag opzetten, maar ook pas na een week. Vaak gaat het om maag en darmklachten met diarree, alhoewel algemene griepverschijnselen ook kunnen voorkomen. Bij de diarree kan ook bloed meekomen. De klachten kunnen na 3 dagen weer over zijn, maar kan ook een dag of 7 duren. Een behandeling tegen de campylobacter bacterie is vaak niet nodig. Wel is het heel belangrijk, vooral als de diarree enkele dagen aanhoudt, om genoeg te blijven drinken. Diarree kan zorgen voor een flinke uitdroging. Vooral risicogroepen als ouderen, kleine kinderen, zwangere vrouwen en zieke mensen moeten extra oppassen met een vochttekort. Bij deze mensen kunnen de symptomen van de campylobacter bacterie ook erger zijn. Gebruik verschillende snijplankjes voor vlees en groente, bewaar het voedsel volgens de voorschriften en zorg dat het goed verhit wordt.  De kans op een besmetting met de campylobacter bacterie kan sterk verminderd worden door de juiste voedselhygiëne in acht te nemen.

Bericht geschreven door: admin
Aantal keer gelezen: 757x
Toegevoegd op: 2012-10-10 19:18:01
Laatst gewijzigd op: 2012-10-10 19:18:01

De copyrights van Berichten.org zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen